Ще има ли летище Русе?

РусеДали и русенци най-сетне ще имат шанс за евтини самолетни билети и удобни полети от собствено летище? За трети път се подготвя концесия за пускане в експлоатация на русенското

летище Щръклево за обслужване на нискотарифни превозвачи.

Летището е създадено през 1967 г. като военно летище. По късно обслужва вътрешни полети до София, Варна, Бургас, Търговище и Пловдив. В началото след създаването на пътническия терминал от летището са се извършвали по три полета дневно, а през лятото по пет – шест полета. През 2005 г. собствеността му е прехвърлена от Министерство на отбраната на транспортното министерство, а с решение на МС от 22 декември 2006 г. летището придоби международен статут.

Според Пламен Стоилов двете предишни предложения за концесия на Щръклево са били

непрофесионални и нереалистични, поради което са претърпели неуспех. Има вариант да се търси публично-частно партньорство и условията за концесия вече са представена на няколко големи авиокомпании от Европа и света.

Остава да се надяваме, че при претоварения трафик на букурещските летища, русенското ще се окаже добра алтернатива с възможностите си за комбиниране на железопътния, сухопътния, водния и въздушния превоз на товари и третия път и за русчуклии ще изгрее слънце.