Как да избегнем умората и унасянето в самолета

авикомпанияВъпреки че нито Bulgaria Air, нито Air France, нито която и да било друга авикомпания биха оставили пасажерите си без да се грижат за комфорта им с храна, филми, музика, списания и др., когато очите започнат да се затварят и ви налегне онова ужасно чувство на полусъница, нищо не е в състояние да ви помогне.

Много често това заспиване не е толкова резултат от умора, колкото лек страничен ефект от летенето, особено на дълги разстояния..

Телата ни са естествено програмирани за няколко основни неща през денонощието, сред които яденето и сънят. Когато преминаваме много километри със висока скорост този естествен ритъм се нарушава и тялото реагира по един или друг начин.

Значителната промяна в часовите пояси също изключително много обърква телата ни, което води до прекомерна отпадналост, загуба на апетит и концентрация и намалена работоспособност.

Най-разпространена е умората, когато се пътува в посока изток. Това е така защото пътниците се опитват да заспят, докато телата им на практика започват да се събуждат. После пък става обратното – когато се опитват да се събудят, организмът вече заспива. Проучвания показват, че е нужен един цял ден за възстановяване от преминаване от една часова зона в друга.

Как да се справим с проблема?

- Хората, които спазват строг режим на хранене и сън, са най-уязвими и податливи към умора от пътуването и съответно унасяне. Тези с по-гъвкав дневен режим имат естествено предимство.

- Преди пътуване, особено дълго такова, се уверете, че сте се наспали добре.

- Опитайте се седмица преди да тръгнете към мястото, чиято часова зона значително се различава от вашата, да нагодите съня си поне малко към новата зона.

- Планирайте полетите си така, че да пристигате денем, защото дневната светлина ще ви кара да се чувствате по-бодри и това ще ви помогне да се нагодите към новите условия

- По време на полет избягвайте алкохола, защото той може да допринесе към умората ви

- Ако ви предстои да пристигнете през нощта, ограничете кофеиновите напитки, за да не попречат да адаптирането ви.

- Нагласете часовника си към часовата зона, в която предстои да кацането. Това ще ви помогне психологически да се настроите към новите условия